Welkom.
Over Geert.
Techniek.
Foto's.
Contact + nieuws.

© 2010 Fries Houtsnijwerk

 

Deelnemer

Foto4
Foto1

Ik ben geboren in de Gemeente Wymbritseradeel in Friesland op 4 oktober 1940.

Op jonge leeftijd verhuisde ik naar Heeg waar ik 20 jaar woonde en daarna verhuisde ik verschillende keren i.v.m. werk naar Enschede, Winschoten, Breda en Appingedam. Inmiddels woon ik ruim 20 jaar in Harderwijk.

 

Op mijn dertiende heb ik reeds kennis gemaakt met het houtsnijden. Door studie en militaire dienst en werk ben ik er eigenlijk nooit mee begonnen. Na het overlijden van mijn opa (Pake) wonende in IJlst in Friesland met als oud-ambacht Houtsnijden en Koperslager van beroep, kwamen er materialen voor de dag, zoals zelfgemaakte mesjes, gutsjes, enz. in zelfgemaakte kistjes.

Rond mijn veertigste dacht ik hier eens iets mee te gaan doen en heb van een bekende een stuk Braziliaans Mahoniehout gekregen waarop ik door middel van carbonpapier een tekening heb gemaakt van een lepeldoosje. Alles uitgesneden daarna het doosje in elkaar gezet, bekleed, in de was gezet en wat was ik trots op mijn eerste werkstuk, dat nu in gebruik is met lepeltjes op tafel als er visite is.

 

Daarna ben ik op zoek gegaan naar verschillende soorten hout Abura, Linde, Teak, Amerikaans Linde en waar ik nu veel mee werk: Jelutong, om als proef te dienen voor de volgende werkstukken. Natuurlijk is er ook eikenhout maar dat was voor mij een beetje te hard. Probeerde in verschillende plaatsen hobbyzaken te vinden die tekeningen hadden van Frieshoutsnijwerk ook wel Kerfsnede genoemd. Dat was nogal een toer omdat het een oud ambacht was en er weinig tekeningen te vinden waren. Als ik hoorde dat er ouderen waren die houtsnijwerk in huis hadden vroeg ik of ik dat een maandje mocht lenen om het na te tekenen; dat lukte vrijwel altijd. Ook op een oude ambachtmarkt of beurs vertelde ik vaak dat het vinden van tekeningen moeilijk was. Het is echt voorgekomen dat mensen later terugkwamen met verscheurde tekeningen uit de mobilisatie 1914-1918. Dus als we weer thuis waren was het plakken geblazen en wat kwamen er mooie tekeningen te voorschijn.

 

Op een andere beurs was er een alleenstaande dame die vermoedde dat als ze er niet meer was alles in de container zou belanden, waaronder een mooi houtsnijwerkkistje. Dat kistje heb ik al verschillende keren nagemaakt en de oude in 1914 gemaakte doos staat bij mij in de kamer als sieraad.

Het werken met carbonpapier beviel mij niet en ben daarom overgestapt op een andere techniek: een kopie van het originele werkstuk maken en met dun behanglijm op het hout plakken. Ik snij nu door het papier heen en het papier valt er vanzelf af en ik hou een schoon werkstuk over zonder strepen van achtergebleven lijnen.

 

Ik maak nu bijna 30 jaar Frieshoutsnijwerk.

Ruim 20 jaar sta ik al op de jaarlijkse Opendag Hout, elk jaar in een andere stad in Nederland. Ik heb ook op uitnodiging op beurzen in België en Duitsland gestaan. Regelmatig krijg ik van winkeliersverenigingen een verzoek om een demonstratie te komen geven tijdens een opening van een winkelcentrum of braderie. Dit doe ik graag en het liefst overdekt omdat ik een kraam vol houtsnijwerk heb dat zeer gevoelig is voor kromtrekken bij vochtig weer (regen) en dus niet in weer en wind kan staan.

 

Momenteel ben ik voor een geboorte bezig een plank te besnijden waar naam, geboortedatum, geboorteplaats, geboortegewicht en sterrenbeeld op komen te staan. Deze planken heb ik reeds meerdere keren gemaakt voor een huwelijk (met namen van bruid en bruidegom, trouwdatum en plaats).

 

Foto2
Foto3